Israels gaza invasion försök att etablera faktum på marken

En annan faktor i en den Israeliska invasionen av Gaza är som Nytimes skriver nedan om är att man nu från Israels sida kan etablera faktum på marken före den nya amerikanska presidenten tillträder. Precis som de palestinier Svd citerar nedan tror jag inte Obama har en egen åsikt om hela den Israelisk-Palestinska konflikten.

Tvärtom tror jag Obama är en kylig pragmatiker som kommer att agera efter vad han anser USAs och hans administrations intressen. Det inkluderar förstås även att hålla den starka Israel lobbyn i USA på gott humör. Vill Obama driva igenom ett starkt inrikespolitiskt program med åtgärder måste han få med sig den amerikanska kongressen och de stora antalet ledamöter där som AIPAC kan påverka positivt eller negativt.

Lite mer om AIPACs inflytande i youtube videon nedan från 2006 när mycket av dagens politik drogs upp av Israel och USA för hur Hamas valseger skulle hanteras. Det handlar knappast om judiska konspirationsteorier från de två professorerna nean utan en kritik mot ett ensidigt stöd för Israel i USA. Vilket förstås genast bemötes med anklagelser om antisemitism. Precis som i Sverige används antisemitism ankalgelsen mot allt som inte är blint stöd för Israel. Oftast  kommer denna kritik från höger. Att den finns en stark anti-krigs opinions mot staten Israels agerande i själva Israel brukar oftast bara nämnas i förbigående om det inte avvisas med att det bara handlar om självhatande judar.  

Obama är heller inte och har aldrig varit den idealist som han beskrivits som. Det kan vara värt att återigen se det  tal Obama höll till AIPACs kongress för ett halvår sedan. Jag tror inte det kommer att ske några radikala förändringar i en amerikanka utrikespolitiken under Obama.


Till det kommer den vapenlobby och IDF som i stort fungerar som en filial till pentagon. Den Israeliska militären är en integrerad inofficiell del av både den amerikanska militär organisationen och förstås NATO. Även sverige har väl samövat med Israel i medelhavet

Poängen är förstås att väst-europeiska regeringar inklusive den svenska och USA är direkt knutna till Israel militärt och säkerhetspolitiskt. Vilket också kanke förklara bristen på konkreta åtgärder eller vilja att göra något åt vad som är rena krigsförbrytelser från Israels sida. Mer än enstaka fall av mild kritik för Israels ‘överagerande¨ Israel har i stort fått fria händer att göra vad de gör.

– Denna dånande tystnade sänder ett väldigt starkt budskap om att Obama inte har någon egen hållning. Han ärver givetvis amerikansk utrikespolitik. Men att han inte har någon egen åsikt om konflikten gör mig illa berörd, säger en väl placerad palestinsk källa på Västbanken.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas och hans myndighet, PA, är inte en direkt part i kriget. Men striderna påverkar även Abbas och PA. Bilderna av barn i Gaza som är inringade och skyddslösa, som inte har någonstans att fly till, berör varje palestinier. Även Västbankspalestinier som kritiskt hävdar att Hamas provocerade fram striderna med Israel – sedan den halvårslånga vapenvilan inte gett Gazaborna några lättnader i blockaden – talar om Israels offensiv som riktad mot hela det palestinska samhället.

–Det vi ser är att Israel inte vill ha någon fred, säger Västbankskällan och tillägger apropå de förhandlingar mellan PA och Israel som nu är lagda på is:

–Den dag de återupptas kommer klimatat i de fortsatta samtalen att bli väldigt ansträngt.

EU-trojkans resa till Mellan- östern, som inleddes igår när utrikesminister Carl Bildt och hans kolleger från Tjeckien och Frankrike begav sig till först Egypten och därefter Israel i ett försök att utverka eldupphör, tog knappast någon notis om i närmast berörda områden.

Carl Bildt anmärkte kritiskt på sin blogg före avresan mot Kairo att Israels markoperation i Gaza med all sannolikhet inleddes ”för att den skulle vara i gång innan det diplomatiska trycket för en snabb vapenvila skärptes.”

Försöken i FN:s säkerhetsråd att få igenom en resolution som kräver omedelbart eldupphör och humanitärt bistånd till Gaza har misslyckats sedan USA lagt in sitt veto. En tidigare vädjan från rådet om eldupphör, som även USA stod bakom, har mycket svagare status än den resolution som majoriteten rådsmedlemmarna ville få fram.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2277891.svd

Mer i media:
Mellanöstern
En tredje intifada?

,

Israeliska soldater nära Gaza city
. Runt tio svenskar vill nu lämna området.
, Mona Sahlin., Fredrik Reinfeldt., Invånarna försöker fly Gaza

Bloggat:
It takes two to tango- Hamas är inte oskyldiga (Magnus Andersson), ?De dör i våra armar!? (Esbatis kommentarer), en skammens dag (Maria Ferm), Massmordet kallas krig och extremhögern hejar på. (Scaber Nestor), Nödvändig läsning om massakern i Gaza (Jakop Dalunde), annarkia, Alliansfritt Sverige…, Våra
tårar hjälper inte men det gör vår frustration
och vrede så kämpa istället för gråta! (Reza
Javid)
, SvenssonHelvetet på jorden (Anna Wester), Röda Malmö, Jag blir gråtfärdig

News Analysis – For Israel, Chance to Strike Before an Ally Departs – NYTimes.com

Many Middle East experts say Israel timed its move against Hamas, which began with airstrikes on Dec. 27, 24 days before Mr. Bush leaves office, with the expectation of such backing in Washington. Israeli officials could not be certain that President-elect Barack Obama, despite past statements of sympathy for Israel’s right of self-defense, would match the Bush administration’s unconditional endorsement.

“Obviously Bush, even by comparison with past U.S. presidents, has been very, very pro-Israel,” said Sami G. Hajjar, a longtime scholar of Middle East politics and a visiting professor at the National Defense University. “Despite Obama’s statements, and his advisers who are quite pro-Israel, the Israelis really didn’t know how he’d react. His first instinct is for diplomacy, not military action.”

Mr. Hajjar said that in addition to relying on the backing of Mr. Bush, Israeli officials may not have wanted to begin their relationship with the new president by forcing him to respond to their military action. On Dec. 19, just one month before Mr. Obama’s inauguration, Hamas declared an end to an Egyptian-mediated truce with Israel that had taken effect in June, and rocket attacks from Gaza have been increasing since then.

Mr. Obama has disappointed many commentators in the Muslim world by steadfastly declining to condemn the Gaza operation, and he maintained his silence over the weekend as Israel began a ground invasion. “President-elect Obama is closely monitoring global events, including the situation in Gaza, but there is one president at a time,” said Brooke Anderson, chief national security spokeswoman for Mr. Obama, repeating what has become a mantra for the incoming administration.

Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.

Kommentarer

 1. Gud som skylde sitt ansikte (Mose boken) = Adam och Eva och förbjöds äta kunskapens frukt. Judarna har genomfört ett trick sedan dess. Alla empiri tyder ju på det. Gravitation (empiriska bevis för, physorg nyligen ) och ljushastigheten sydkoreansk studie.
  Einstein relativitet (transformationsgeometri, turbulens). Blakes virvlar till förståelsen av kvark-gluon plasman. Hade inte Gödel umgåtts med Einstein. Poincare som var först med relativitetsförståelsen (turbulens). Judarna har ju bara tagit.
  Utrotningen 42-45= kommunister och sossar. Det onda dom hade gjort i öst senare.
  Drottningen av Saba lyssna på Salomos visdom= förflytta dom dit
  Ulvar i fårakläder. Kristna är ju inplanterade i världen (40 miljoner). En del ulvar är ju också inplanterade. Star Trek film “Jude ulv i fårakläder” som blev 3 m lång varelse. Som vingförsedda “Gudarna” förr i tiden.
  Nanorobotarna= ställer in dom för att få väck skitstövlarna (biomarkör eller dylikt). Rationellt i så mån. Ta en Ulf Ekman= grillas på heta stolen (elektriska stolen).
  Skitstövlar/idioter i kristna leden= förbud
  PROPORTIONSPRINCIPEN I VÄRSTERLÄNDSK RÄTT/JURIDIK

  prästjävlar ska tjäna på det
  allt från övervakninglag (hacka, jävlas = elektriska stolen)
  få väck packet= jobb åt alla etc

 2. Gud som skylde sitt ansikte (Mose boken) = Adam och Eva och förbjöds äta kunskapens frukt. Judarna har genomfört ett trick sedan dess. Alla empiri tyder ju på det. Gravitation (empiriska bevis för, physorg nyligen ) och ljushastigheten sydkoreansk studie.

  Einstein relativitet (transformationsgeometri, turbulens). Blakes virvlar till förståelsen av kvark-gluon plasman. Hade inte Gödel umgåtts med Einstein. Poincare som var först med relativitetsförståelsen (turbulens). Judarna har ju bara tagit.

  Utrotningen 42-45= kommunister och sossar. Det onda dom hade gjort i öst senare.

  Drottningen av Saba lyssna på Salomos visdom= förflytta dom dit

  Ulvar i fårakläder. Kristna är ju inplanterade i världen (40 miljoner). En del ulvar är ju också inplanterade. Star Trek film “Jude ulv i fårakläder” som blev 3 m lång varelse. Som vingförsedda “Gudarna” förr i tiden.

  Nanorobotarna= ställer in dom för att få väck skitstövlarna (biomarkör eller dylikt). Rationellt i så mån. Ta en Ulf Ekman= grillas på heta stolen (elektriska stolen).

  Skitstövlar/idioter i kristna leden= förbud

  PROPORTIONSPRINCIPEN I VÄRSTERLÄNDSK RÄTT/JURIDIK

  prästjävlar ska tjäna på det

  allt från övervakninglag (hacka, jävlas = elektriska stolen)

  få väck packet= jobb åt alla etc