Gudmundson – SvDs propaganda minister

Det har om något gått inflation i begreppet terrorism. Ingen seriös mellanöstern bedömare skulle kalla Hizbollah för en terroristorganisation. Hizbollah är en militär, social och politisk organisation som vid tillfällen använt terror som kampmetod. Liksom Hamas. Och för den delen Israel.

Att säga något annat är att omtolka verkligheten. Inte ens i Israel om man frångår propagandan skulle analytiker om de bedömde organisationerna använda sig av terrorbegreppet. Varken hos IDF eller underättelse och säkerhetstjänsten.

Att SvD exakt upprepar Israels rättfärdigande för att bomba och skjuta 215 barn och 89 kvinnor i småbitar är förstås bara en tillfällighet. Eller skriver SvD sina ledare direkt efter talepunkter från den Israeliska ambassaden.

Annars är det en skicklig omtolkning av verkligheten som Gudmundson gör. Med det som vanliga syftet att slänga skit på socialdemokraterna. Och den obligatoriska brasklappen att naturligtvis skulle aldrig som han antyder SAP sympatisera med terrorister. Med det underförstådda att de gör de visst.

Gudmundson i Svenska Dagbladet lyckas också få till det så att det låter som Lars Stjernkvist med flera skulle marcherat under hakkors flaggor om man läser snabbt.

I Norrköping deltog förre
partisekreteraren Lars Stjernkvist, nu kommunalråd. Han fångades på
bild under Hizbollahflagg av bloggaren Erik Svansbo, som också
konfronterade Stjernkvist. ”Det var inget konstigt med det”, ska
Stjernkvist ha svarat. Också i Norrköping förekom hakkors.

Detta genom att citera bloggaren och jourhavande frihetsombudsmannen folkpartisten Erik Svansbo. Samma person som deltog i insamlingen av pengar till Israels befriande av Libanon 2006 till en kostnad av några tusen människoliv och en raserad infrastruktur. Som dock ej nämner något om de hakkorsflagor Gudmundson sett.

Norrköpings bästa dagstidning, socialdemokratiska Folkbladet, har en artikel om demonstrationen från i lördags. De har också en artikel om när jag konfronterade Lars Stjernkvist om att han talade under Hizbollahs flagga:

Efterspelet till fredsmanifestationen
i Hörsalsparken kom att handla om något annat än talet
om fred. Folkpartisterna Erik Svansbo och Mathias Sundin var
upprörda över att några demonstranter haft med sig
hizbollahflaggor.

- Jag tycker det var fel att han stod under en hizbollahflagga, sa Svansbo med adress Lars Stjernkvist.

Lars Stjernkvist är väl medveten om att
Hizbollah är en organisation som vill utplåna Israel. De
är antisemitiska helt enkelt. Och genom att låta deras
flaggor vaja på en demonstration där han talar legitimerar
han dem och ger dem självförtroende.

Frågan som borde ställas är varför reagerar inte högern över döda araber. Skilj på humanitet och organisation i mellanöstern. Om det inte är så att  liberala människovärderingar bara gäller Israeler?

Bloggat:


Mona Sahlin borde välja sitt sällskap | Ledarsidan | SvD

I lördags deltog Mona Sahlin och förre utrikesministern Jan Eliasson i en demonstration där fanor för Hamas och Hizbollah vajade för vinden. Stora flaggor, fullt synliga. I demonstrationen sågs också hakkors. Senare under protestmötet stacks den israeliska flaggan i brand.

I Malmö talade riksdagsledamoten Luciano Astudillo, som sitter i s partistyrelse. På en film från mötet ses tre stora Hizbollahfanor. En man bredvid Astudillo bär terrorledaren Hassan Nasrallahs porträtt på sitt bröst.

I Norrköping deltog förre partisekreteraren Lars Stjernkvist, nu kommunalråd. Han fångades på bild under Hizbollahflagg av bloggaren Erik Svansbo, som också konfronterade Stjernkvist. ”Det var inget konstigt med det”, ska Stjernkvist ha svarat. Också i Norrköping förekom hakkors.

Man kan begripa att kriget i Gaza väcker starka känslor. Men ser man terroristsympatisörer, nazisymboler (i fallen ovan användes de i försök att jämställa Israel med nazister) eller annan antisemitism i en demonstration bör man inte delta själv. Det här är grupper som inte vill ha fred. De vill förinta Israel.

Det ska medges att Hamas flaggor kanske inte är allmänt kända. Men Hizbollahs gula baner, med den uppsträckta handen som greppar en automatkarbin, torde även för den oinvigde larma om organisationens inriktning. Och hakkorsen har väl inte ens den socialdemokratiska skolpolitiken kunnat utplåna ur medvetandet?

Ingen tror förstås att socialdemokraterna sympatiserar med terroristerna och fundamentalisterna i Hizbollah och Hamas. Men ett samtidigt deltagande i flera tåg i landet tillsammans med anhängare till dessa grupper är ändå något slags ställningstagande – ett ställningstagande som med rätta förfärar den judiska minoriteten och dessutom äventyrar omvärldens förtroende för Sverige.

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=11216
Helt oberoende av, men ändå i samband med, dagens ledarartikel om ledande socialdemokrater i demonstrationståg med obehagliga symboler, skriver Dilsa Demirbag Sten i Expressen om hur hon gjorde när hon såg Hamas och Hizbollahs fanor.

”Jag lämnade helgens demonstration
på Sergels torg i Stockholm, då såväl Hamas som Hizbollahs flaggor
vajade tydligt. Kvar fanns bland andra Mona Sahlin och Jan Eliasson.
Man behöver inte kasta sig i armarna på världens vidrigaste
terroristgrupper för att visa att man förkastar den israeliska
militärens agerande.”

Närbilder på s-topparna kan man se här, förresten.

Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.

Kommentarer

 1. ”Det har om något gått inflation i begreppet terrorism. Ingen seriös mellanöstern bedömare skulle kalla Hizbollah för en terroristorganisation. Hizbollah är en militär, social och politisk organisation som vid tillfällen använt terror som kampmetod. Liksom Hamas. Och för den delen Israel.”

  Jag kan bara hänvisa till de stadgar Hamas har inskrivna, så får väl du själv ta ställning i frågan om terrorism. Här kommer några utdrag:

  Denna finns i inledningen:
  Israel kommer att existera och kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig.” (martyren, imam Hassan al-Banna, i välsignat minne).

  Detta är dess motto:
  Artikel Åtta:

  Allah är dess mål, Profeten dess föredöme, Koranen dess konstitution; Jihad är dess väg och döden för Allahs sak är den mest upphöjda av dess önskningar.

  Angående fredliga lösningar:
  Artikel Tretton:

  Initiativ och så kallade fredliga lösningar och internationella konferenser står i strid med den Islamiska Motståndsrörelsens principer. Att missbruka någon del av Palestina är ett missbruk som riktas mot en del av religionen.

  Slutligen till er alla ”välvilliga bloggarna” finns det skrivelse i stadgan, hur just ni kan hjälpa till:
  Artikel Trettio:

  Skribenter, intellektuella, mediafolk, talare, utbildare och lärare, och alla de olika sektorerna i den arabiska och islamiska världen – alla av dem uppmanas att utföra sin roll, fullgöra sin plikt, på grund av den vildsinta sionistiska offensiven och det sionistiska inflytandet i många länder som utövas genom finansiell och media kontroll, så väl som de konsekvenser som allt detta leder till i större delen av världen. Jihad är inte hänvisat till att bära vapen och till att konfrontera fienden. Det effektiva ordet, den välskrivna artikeln, den användbara boken, stöd och solidaritet – tillsammans med det uppriktiga syftet att höja Allahs banér högre och högre – allt detta är element i Jihad för Allahs sak.

  Källa: http://www.sapereaude.se/hamas.html

  1. @Boris
   Väldigt vad du läst Hamas stadgar. Jag vet mycket väl vad Hamas är liksom Israel. Vad har Hamas stadgar med att bomba kvinnor och barn i småbitar?
   Sen är det knappast någon seriös analytiker som skulle utgå från partiprogram för att bedöma avsikterna hos varken Hamas eller Hizbollah. Och det är ytterst naivt att säga att bara för att någon ‘inte gillar dig’ ger det dig rätt att klubba ner den personen tills personen erkänner att det gillar dig.

   Uppenbarligen bröt Hamas också mot sina egna stadgar när de erbjöd hudna till Israel redan 2005 – Eller de indirekta kontakterna om en fredsuppgörelse. Eller den vapenvila de i höll med srael i 6 månader.

   De måste vara tryggt att sitta med skygglappar och leva i sin egen värld. Helt frånsett de moraliska värderingar i att acceptera utradering av civil infrastruktur och massmord på civila.

 2. "Det har om något gått inflation i begreppet terrorism. Ingen seriös mellanöstern bedömare skulle kalla Hizbollah för en terroristorganisation. Hizbollah är en militär, social och politisk organisation som vid tillfällen använt terror som kampmetod. Liksom Hamas. Och för den delen Israel."

  Jag kan bara hänvisa till de stadgar Hamas har inskrivna, så får väl du själv ta ställning i frågan om terrorism. Här kommer några utdrag:

  Denna finns i inledningen:

  Israel kommer att existera och kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig." (martyren, imam Hassan al-Banna, i välsignat minne).

  Detta är dess motto:

  Artikel Åtta:

  Allah är dess mål, Profeten dess föredöme, Koranen dess konstitution; Jihad är dess väg och döden för Allahs sak är den mest upphöjda av dess önskningar.

  Angående fredliga lösningar:

  Artikel Tretton:

  Initiativ och så kallade fredliga lösningar och internationella konferenser står i strid med den Islamiska Motståndsrörelsens principer. Att missbruka någon del av Palestina är ett missbruk som riktas mot en del av religionen.

  Slutligen till er alla "välvilliga bloggarna" finns det skrivelse i stadgan, hur just ni kan hjälpa till:

  Artikel Trettio:

  Skribenter, intellektuella, mediafolk, talare, utbildare och lärare, och alla de olika sektorerna i den arabiska och islamiska världen – alla av dem uppmanas att utföra sin roll, fullgöra sin plikt, på grund av den vildsinta sionistiska offensiven och det sionistiska inflytandet i många länder som utövas genom finansiell och media kontroll, så väl som de konsekvenser som allt detta leder till i större delen av världen. Jihad är inte hänvisat till att bära vapen och till att konfrontera fienden. Det effektiva ordet, den välskrivna artikeln, den användbara boken, stöd och solidaritet – tillsammans med det uppriktiga syftet att höja Allahs banér högre och högre – allt detta är element i Jihad för Allahs sak.

  Källa: http://www.sapereaude.se/hamas.html

  1. @Boris
   Väldigt vad du läst Hamas stadgar. Jag vet mycket väl vad Hamas är liksom Israel. Vad har Hamas stadgar med att bomba kvinnor och barn i småbitar?
   Sen är det knappast någon seriös analytiker som skulle utgå från partiprogram för att bedöma avsikterna hos varken Hamas eller Hizbollah. Och det är ytterst naivt att säga att bara för att någon 'inte gillar dig' ger det dig rätt att klubba ner den personen tills personen erkänner att det gillar dig.

   Uppenbarligen bröt Hamas också mot sina egna stadgar när de erbjöd hudna till Israel redan 2005 – Eller de indirekta kontakterna om en fredsuppgörelse. Eller den vapenvila de i höll med srael i 6 månader.

   De måste vara tryggt att sitta med skygglappar och leva i sin egen värld. Helt frånsett de moraliska värderingar i att acceptera utradering av civil infrastruktur och massmord på civila.