Fredrik Reinfeldt och regeringsförklaringen – Kommission för att hitta politiken och framtiden

Det var inget nytt Fredrik Reinfeldt presenterade när riksdagen öppnade. Kursen ligger fast utan en egentlig politisk idee om var den moderata alliansen vill gå in framtiden elller ens några visioner. 

Någon borde räkna ut hur många gånger ordet ansvar används utan att Fredrik Reinfeldt för den skull presenterade några ideer annat än en repris på socialdemokraternas Göran Perssons rikshushållare.

Mer restaurangätande eller fler militäroperationer typ Lybien är en inte någon vison.

Istället är det Fredrik Reinfeldts kommission som ska hitta vart moderaterna vill ta Sverige i framtiden. Medan den moderata regering kör på tomgång.. 

Lena Mellin om att banta riksdagen: Färre ledamöter blir bättre | Lena Mellin | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet

Att sitta i riksdagen är oerhört fint. Ledamöterna har förtroendet att bestämma över alla oss andra. Ändå vet vi knappt vad de heter eller vad de vill. Det är galenskap, varken mer eller mindre. Klockan elva i dag samlas riksdagens ledamöter för upprop efter sommaruppehållet. Talmannen räknar upp alla de 349 ledamöterna med namn. Den absoluta majoriteten av dessa är fullständigt okända för de flesta av oss. Utanför en liten, liten klick av politiskt aktiva och politiska reportrar är riksdagen en i hög grad anonym massa. Det är inte bra. Riksdagen är rikets högsta beslutande organ. Ledamöterna klubbar nya lagar, nya skatter och statens budget. De lägger rälsen för det som är det svenska samhället. Men vi vet inte vilka de är. Det är alltså väldigt fint att vara riksdagsledamot. Ska man vara lite högtidlig är det förmodligen det finaste uppdraget man kan få i Sverige eftersom det innebär förtroendet, och makten, att bestämma över oss alla. Med makt följer ansvar. Men svenska folket har ingen aning om vilka de ska kräva ansvar av eftersom de inte vet vad de allra flesta av dem heter eller vad de sysslar med. Ett sätt att synliggöra mak

Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.