Urban Ahlin känd från wikileaks o sextrakasseri anklagelser Håkan Juholts nya högra hand o vice partisekreterare?

Som gruppsekreterare och biträdande partisekreterare blir Urban Ahlin något av Håkan Juholts högra hand. Han kommer att bistå partiledaren med råd och hjälp om hur politiken ska utformas, lösa problem som uppstår och försöka avstyra akuta kriser. Således inget enkelt uppdrag med tanke på det läge Socialdemokraterna och Håkan Juholt befinner sig i.

enligt med vad Mats Knutson och rapport skriver är det Urban Ahlin som blir Håkan Juholts nya högra hand som gruppsekreterare i riskdagen och vice partisekreterare. Frågan är då om socialdemokraterna kan ha en vice partisekreterare som stått anklagad både för sextrakaserier och enligt wikileaks för att i praktiken fungerat som en CIA-asset  in den socialdemokratiska partitopen.

Den är en allvarligare om en person som av mina källor inom socialdemokratin beskrivs för att uttryck sig diplomatiskt som totalt utan moderna ledaregenskaper nu ska hjälpa Håkan Juholt leda nystarten av socialdemokratin. En person vars ledare stil beskrevs av mina källor som ‘management by fear’.

Som Aftonbladet rapporterade 2010 angånde sextrakasserierna….

Aftonbladet kan i dag avslöja att Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin anklagas för sexuella trakasserier. Händelsen har skakat om medarbetarna på den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Mona Sahlin bekräftar att hon har känt till anklagelserna i två år.

– När detta inträffade för två år sedan förvissade jag mig om att gruppledaren agerade och omedelbart hanterade situationen.

Utlovade bättre jobb

Kvinnan anställdes för att jobba för Urban Ahlin 2008.

Två kandidater tävlade om jobbet men han ville absolut anställa kvinnan.

Enligt uppgift började de påstådda trakasserierna ganska omgående.

Enligt Aftonbladets källor handlade det om löften om bättre jobb i utbyte mot sexuella tjänster och sms med sexuellt innehåll.

Ahlin ska också ha knackat på medarbetarens hotelldörr mitt i nätterna när de varit ute på resa och velat ha sex.

Vände sig till chefen

Kvinnan anmälde efter en tid trakasserierna till sin närmaste chef.

Han gick i sin tur till kanslichefen Katinka Hort.

– Det var en medarbetare här på kansliet som kände sig kränkt av den riksdagsledamot som hon jobbade tillsammans med, säger hon.

Vad var det för kränkningar?

– De handlade om hur han betedde sig mot henne som kvinna. Hon jobbade nära honom och kände sig kränkt av hans sätt att vara och osäker på hur han såg på deras relation, om den var rent professionell eller inte.

Sexuella trakasserier?

– Det var kränkningar som var fullt tillräckliga för mig att agera på och se till att de inte längre arbetade med varandra.

Kvinnan flyttades

Samma dag fick kvinnan nya arbetsuppgifter. Hon har även fått psykologhjälp av företagshälsovården för att bättre kunna hantera det inträffade.

Eftersom det handlar om en riksdagsledamot anmälde kanslichefen händelserna till gruppledaren Sven-Erik Österberg. Han kallade till sig Urban Ahlin för enskilt samtal.

– Jag förklarade för honom att det var helt oacceptabelt. Vi kan inte tolerera att en medarbetare känner sig kränkt på det sättet och jag bad honom ge sin version, säger Österberg.

Hon omplacerades, vilka konsekvenser fick det här för honom?

– Vi hade samtalet där jag uttryckte väldigt tydligt hur allvarligt jag såg på det här. Att vi absolut inte vill se något sådant med någon annan medarbetare igen.

Förnekade han att det hänt?

– Nja, han var medveten om hur hon uppfattade det men de hade olika bild. Från hans sida fanns det inget allvar bakom. Men han var medveten om att hon tagit illa vid sig.

Trakasserierna upphörde efter samtalet.

Socialdemokraterna får också en vice partisekreterare om uppgifterna stämmer känd från wikileaks som en utmärkt källa för den amerikanska ambassaden direkt in i den socialdemokratiska partiledningen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12689908.ab

I onsdags avslöjade Aftonbladet att Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, enligt rapporter bett den amerikanska ambassaden om PR-hjälp för att vinna opinionen för Sveriges insats i Afghanistan.

Urban Ahlin förnekade att han skulle ha begärt stöd och antydde att uppgifterna kunde vara påhittade av amerikanska diplomater för att få ambassaden i Stockholm att framstå i bättre dager mot Washington.

Tvivlade på S-vinst

Aftonbladet har nu granskat ytterligare dokument från den amerikanska ambassaden, läckta av Wikileaks, som ställer frågetecken kring två andra besök Urban Ahlin gjort.

Den 14 november 2007 bekände han öppet för den amerikanska ambassaden att han tvivlade på Socialdemokraternas möjligheter att vinna valet, trots att partiet då hade ett kraftigt försprång i opinionsundersökningarna.

– Vi har gått upp nu, men valet 2010 är långt bort. Och vi ligger efter i alla stora städer: Stockholm, Malmö och Göteborg, sa han till ambassaden.

”Ingen debatt här”

Ahlin berättade att Socialdemokraterna förlorar kriget om idéerna.

– Det är ingen debatt här, sa han. Regeringen bara fattar beslut som de sedan verkställer.

– Moderaterna har ett program. Allt vi gör är att säga nej. Vi har inga tankesmedjor som tar fram idéer, inget alternativt program.

Besöket kom efter ett tungt år för regeringen Reinfeldt, fyllt av skandaler kring ministrar. Urban Ahlin berättade enligt den amerikanska rapporten också om de rödgrönas taktik för att vinna valet 2010: att besegra regeringen med skandaler.

Dokumentet skickades till amerikanska UD i Washington nio dagar senare. Uppgifterna ansågs känsliga och ambassadör Michael Wood stämplade dokumentet som ”konfidentiellt”.

I oktober 2008 besökte Ahlin åter ambassaden. Då uppgav han, enligt rapporten, att han var nervös över att Socialdemokraterna skulle säga nej när riksdagen senare samma år skulle rösta om att öka antalet svenska soldater i Afghanistan.

 

Frågan är om Urban Ahlin har det förtroende och ledaregenskaper som behövs för att leda en socialdemokratisk nystart som Håkan Juholts högra hand. Förutsatt att uppgifterna i rapport från Mats Knutson stämmer…

Andra bloggare om ett eventuellt val av Urban Ahlin..

Juholt möblerar om. Ahlin in – Söder ut – rapport | svt.se

Söder petas
Enligt vad Rapport erfar kommer Juholt vid riksdagsgruppens sammanträde på tisdagen att föreslå riksdagsledamoten Urban Ahlin till ny gruppsekreterare. Formellt har riksdagsgruppen makten att rösta nej, men det har inte hänt tidigare i modern tid att gruppen röstat mot partiledaren i denna fråga.

Väljs Urban Ahlin till ny gruppsekreterare, innebär det samtidigt att den nuvarande gruppsekreteraren Sven-Eric Söder petas från sitt uppdrag. Han får dock behålla posten som chef för Socialdemokraternas kansli i riksdagen.

I och med detta får Urban Ahlin en tung maktställning i Socialdemokraterna. Vid sidan om uppdraget som gruppsekreterare väntas han också bli biträdande partisekreterare. Han får även sitta med i mötena med verkställande utskottet, VU.

Juholts högra hand
Som gruppsekreterare och biträdande partisekreterare blir Urban Ahlin något av Håkan Juholts högra hand. Han kommer att bistå partiledaren med råd och hjälp om hur politiken ska utformas, lösa problem som uppstår och försöka avstyra akuta kriser. Således inget enkelt uppdrag med tanke på det läge Socialdemokraterna och Håkan Juholt befinner sig i.

Skulle dränkas i skandalerna | Nyheter | Aftonbladet

Kommentera