Fredrik Reinfeldt gör en reinfeldtare = talar så ingen förstår

Tydligen är det inte bara jag som har svårt för en statsminister som kommunicerar med egna ord som ingen förstår eller ens finns i det svenska språket. Men Reinfeldtare = använda meningar och ord som ingen förstår kanske har en plats i Svenska ordlistan med Juholtare

Andra som undrar över Fredrik Reinfeldt språket..

”Statsministern pratar som en byråkratisk mupp”,  

Martin Mobergs betraktelser…: Fakta som inte håller måttet vid kontroll och en undermålig politik.

di.se – Vad menar du, statsministern?

Nu kanske det är dags för Språkrådet att vända blicken högerut och tala om en Reinfeldtare. Det skulle kunna betyda krångligt eller obegripligt.

När Fredrik Reinfeldt i samband med skottlossningarna i Malmö talade om en ”våldsjustis” hade till och med experterna svårt att hänga med.

”Jag är inte bekant med det ordet. Och jag jobbar med ord, säger Susanna Karlsson, språkvårdare vid Språkrådet”, till SVT Agenda.

Reinfeldt öppnar gärna sina meningar med ”givet att” och följer ofta upp med ord som ”konstaterar” och säkerställer”. Inte sällan varnar han för olika ”nedåtrisker”.

Orla Vigsö, professor i retorik på Södertörns högskola, anser att statsministern uttrycker sig stelt, sannolikt för att framstå som en statsman.

”Om det är så att han inte blir mer personligt engagerad, använder andra ord och blir mer ’folklig’, då finns risken att folk tröttnar på honom”, säger Orla Vigsö till SVT.