Aftonbladets och medias advertorials bryter barriären nyheter och annons

För 32 000 kronor får du ”skräddarsydda artiklar” i Aftonbladet. Det är formuleringen som i fredags fick en privatperson att ladda upp ett säljbrev – som till synes kom från Aftonbladet – på Facebook.

Advertorials eller nyhets material som är i stort identiska i annonsform och journalistiskt form tror jag kommit för att stanna i traditionell media värld som allt mer desperat letar efter intäkter när deras traditionella affärsmodell försvinner.

Frågan är bara vad som händer om Aftonbladet med flera tidningar skriver identiska journalistiska och reklam artiklar. Om man klickar om kring och slö läser på Aftonbladets sida är det lät hamna på annonser som ser förvillande lika ut med nyhetsinnehållet.

 

Jan Helin till angrepp på DN – Dagens Media

Snart stod det dock klart att brevet i själva verket kom från Schibsteds säljbolag Minimedia – som bland annat säljer advertorials i Aftonbladet.

Händelsen plockades bland annat upp av Dagens Nyheter som publicerade en artikel med rubriken ”Mediebolag säljer köpt journalistik i Aftonbladet”. En publicering som gjort Aftonbladets chefredaktör Jan Helin förbannad:

”DN gör i dag en rubrik som saknar täckning till en ganska rörig
text. Till det lägger man en bild på mig som avslöjar DN:s avsikt:
Framställ Aftonbladet som klandervärt”, skriver han i sin blogg.

Jan Helin konstaterar också att advertorials förekommer dagligen i svenska dagstidningar och att DN avsiktligt publicerat en felaktig rubrik för att ”klämma till” Aftonbladet.

”Aftonbladet har inte gjort något fel, utan är drabbat i detta
fall när en säljare försöker få det att låta som att han kan sälja
redaktionellt material in i Aftonbladet. Men det skiter DN i. Det är ju ingen story att skriva om ett
felaktigt säljbrev från ett bolag som ingen hört talas om utanför
mediabranshcen. Roligare att banka på Aftonbladet tänker DN på gammalt
malligt mané

Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.